19 februari 2013

The truth and nothing but the truth

In Amerika is er een kleine discussie ontstaan over de manier waarop de waarheid wordt gepresenteerd in Lincoln, het indrukwekkende portret van regisseur Steven Spielberg over de strijd van zestiende president van de Verenigde Staten voor de afschaffing van de slavernij.

Abraham Lincoln
Daniel Day-Lewis als Lincoln © DreamWorks
Het begon met een betoog van Joe Courtney, lid van het Huis van Afgevaardigden namens de Democratische Partij. Hij heeft kritiek omdat de film twee afgevaardigden uit Connecticut ten onrechte tegen de afschaffing van de slavernij laat stemmen. Scenarioschrijver Tony Kushner diende het congreslid direct van repliek door zelf ook een brief te schrijven.

Waar gaat dit over, denken sommigen wellicht. Maar Courtney kreeg afgelopen zondag opeens wel steun van columniste Maureen Dowd van The New York Times. Zij verbreedde de discussie zelfs door ook de historische onjuistheden in Argo aan te kaarten. En door in te zoomen op Zero Dark Thirty, een film waar politiek ook al het een en ander om te doen was in verband met de martelscènes die in film te zien zijn.

Het is helemaal niet nieuw dat de weergave van een hoofdstuk uit de geschiedenis in films leidt tot enige ophef. Ik denk dan al snel aan discussies naar aanleiding van Oliver Stone's JFK of de missers in de Oscarwinnende film Braveheart (er zijn tal van andere voorbeelden). De kwestie rondom Lincoln is, zo meen ik, opeens wel een stukje interessanter geworden omdat Steven Spielberg kenbaar heeft gemaakt de film gratis te willen aanbieden aan alle middelbare en hoge scholen in de Verenigde Staten.

Een prachtig initiatief, zeg ik direct. We leven immers in een beeldcultuur en het populaire medium film laat zich uitstekend gebruiken om groepen te bereiken die je met een lesboek niet ge√Įnteresseerd krijgt in een belangrijk geschiedenisonderwerp.

Maar dan moet je wel wat educatieve omlijsting aanbieden in de vorm van aanvullend materiaal, want hoe oprecht de intenties van filmmakers ook kunnen zijn, we hebben het wel over speelfilms. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen